Agility

Hvad er agility med heste?

Agility med heste er lidt som det, vi er vant til med hunde. Der er nogle forhindringer på banen, som man finder gode måder på at hjælpe hesten igennem. Det kan være en bro, en vippe, et gardin, en trailer og mange andre spændende ting. Det er kun fantasien der sætter grænser. 

Hvorfor agility med heste?

Heste er fra naturens side skeptiske i forhold til at træde op på, under og igennem ting. Derfor kan vi ofte møde store udfordringer med vores heste i denne verden, hvor vi hele tiden møder ukendte ting. Når hesten bliver utryg, reagerer den ofte ved at skifte retning, gå/løbe sin vej eller ved ikke at bevæge sig overhovedet. Mennesket bliver ligeledes ofte utrygt og/eller frustreret. Måske går hesten ind i en? Væk fra en? Måske kan man slet ikke få den til at rokke sig ud af flækken?

Der er måder, man kan hjælpe sig selv og hesten med at blive trygge sammen på. Også selvom banen er fyldt med alle mulige mærkelige ting. Den gode nyhed er nemlig, at heste fra naturens side er udrustet med en evne til at lære hele livet. Det har været nødvendigt for deres overlevelse, at de har kunnet tilpasse sig de forhold de lever under. Derfor er heste, der fx lever i nærheden af en lufthavn, ikke længere bange for flyvere. De er et vilkår i deres hverdag som de hurtigt vænner sig til. 

Hvordan gør man?

Det vigtigste at vide når man går ind på agilitybanen er, at det ikke handler om at kunne alle forhindringerne. Målet med agility er, at vi kan være sammen på agilitybanen. At vi kan tale sammen om det, der måske er svært. At vi kan give os selv og hesten mulighed for at have det lige som man har det. Er man tryg/utryg? Er hesten tryg/utryg? Så kan vi tage den derfra. 

Samtalen 

Når man nærmer sig en forhindring på agilitybanen, opstår der en mulighed for at have en samtale med hesten. Man får mulighed for at opdage, hvordan hesten har det. Den fortæller os mange ting med sin krop. Det er vores opgave at lytte og respondere på måder, der giver mening for hesten i det givne øjeblik. Heste taler krop, så vi skal lære at tale med vore kroppe så hesten kan forstå hvad vi ‘siger’.

– Skal vi gå hen og snuse til den der? 

– Ja, det kan vi godt. Hvordan har du det med at gå op på den? 

– Det ved jeg godt nok ikke lige helt. 

– Hvad siger du til hvis vi snuser til den og du får tid til at undersøge den? 

– Det vil jeg gerne. Lad os gå ud og kigge på nogle andre ting. Tak, nu kan jeg bedre trække vejret. 

– Kan vi gå hen og kigge på den igen? 

– Ja, jeg føler mig tryg sammen med dig, når du ikke siger at jeg skal. 

– Hvad siger du til at prøve at sætte et ben på den? 

– Jeg begynder faktisk at overveje på hvordan det mon er ok at gå op på den. 

– Jamen det må du da gerne. 

– Jeg prøver, så giv mig lige god tid, det er ikke helt let for mig det her. 

– Jeg er ved din side og lover ikke at skubbe. 

– Jeg tror jeg gør det. 

– Ej hvor er du sej, du er så modig at du overvejer at prøve at gøre ting du ikke turde før. 

– Jeg gør det!

– Mega godt.

– Jeg overlevede, pyh, det var godt nok svært.

– Du er den sejeste og modigste hest jeg kender. 

Klik her for at se et eksempel på hvordan General overvinder sin frygt.

Tryghed og kommunikation

Når vi kan have disse samtaler med hestene på agilitybanen, kan vi hjælpe dem med at blive trygge. Det kræver, at vi udvikler måder at kommunikere med hesten på, som den forstår. Når en hest er tryg og forstår, gør den lige det vi beder den om. Når man er sammen med sådan en hest, har mennesket også en mulighed for at blive tryg. Det er rart og sjovt at være sammen med en afslappet hest, der forstår hvad man ‘siger’ til den. 

Start fra jorden og hop så op hvis du har lyst

Når man har fundet melodien sammen med sin hest fra jorden, kan det være at man får lyst til at ride. Det må man gerne. Kan man bevare den samme ‘stemning’ som vi har grundlagt fra jorden? Jeg lytter til både dig og mig, og vi sætter farten ned når det bliver svært. Beder om hjælp hvis vi har brug det – og hopper af hvis det føles rigtigt. Når vi ved hvordan hesten har det med ‘verden’ fra jorden bliver ridningen en helt anden oplevelse. En helt tryg hest der forstår, lytter til de allermindste signaler. Så begynder det at føles som om hesten kan læse ens tanker. 

Hvem kan være med til agility

Agility er for alle slags heste og mennesker. Store og små. Unge og gamle. Rutinerede og nybegyndere. Alle har mulighed for at fordybe sig i dialogen med hestene lige præcis der hvor man er. Det kan være forskelligt det man har brug for, men på agilitybanen er der mulighed for lige præcis dette.