Hvad er Agility med heste?

Agility med heste handler om at søge dialogen med heste. Høre hvad hesten siger og finde en god måde at svare på. Der vil være nogle forhindringer og udfordringer på banen/i hallen, som kan kickstarte denne dialog. Det kan være en bro, en vippe, et gardin, en trailer og mange andre spændende ting. Det er kun fantasien, der sætter grænser. 

Hvorfor agility med heste?

Heste er fra naturens side skeptiske i forhold til at træde op på, under og igennem ting. Derfor kan vi ofte møde store udfordringer med vores heste i denne verden, hvor vi hele tiden møder ting, som vi ikke er forberedte på.

Når hesten bliver utryg, reagerer den ofte ved at gøre ting vi ikke regner med, tit hurtigt. Den skifter måske pludselig retning, går/løber sin vej eller bevæger sig overhovedet ikke længere.

Mennesket bliver i disse situationer ofte utrygt og/eller frustreret. Måske går hesten ind i en? Væk fra en? Måske kan man slet ikke få den til at rokke sig ud af flækken? Det er ikke rart for nogen.

Utrygheden er faktisk en god, sund mekanisme i vores nervesystem. Det kan nemlig meget hurtigt blive farligt, når heste går ind i en – eller når de går væk fra en for den sags skyld. 

Den gode nyhed

Den gode nyhed er, at der er måder, man kan hjælpe sig selv og hesten med at blive trygge sammen på. Også selvom banen er fyldt med alle mulige mærkelige ting. Eller måske lige præcis derfor.

Heste er nemlig fra naturens side udrustet med en evne til at lære hele livet. Det har været nødvendigt for deres overlevelse, at de har kunnet tilpasse sig de forhold de lever under. Derfor er heste, der fx lever i nærheden af en lufthavn, ikke længere bange for flyvere efter et stykke tid. De er et vilkår i deres hverdag som de stille og roligt vænner sig til. 

Menneskers system fungerer på en lignende måde. Gode erfaringer og forståelse skaber tryghed. Jo mere vi tager os selv alvorligt og beder om hjælp når vi har brug for det, jo mere kan systemet falde til ro. Så kan de gode erfaringer indfinde sig, trygheden vokse og vores verden langsomt blive større.

Når vi på agilitybanen har fundet ud af at kunne tale sammen om alle de farlige ting, kan vi tage dialogen med ud i resten af verden. Agility med heste kan på den måde fungere som en slags forberedelse til et sikkert og sjovt liv med heste. Når man kan tale sammen og føle sig trygge, bliver det nemlig sjovt at være sammen.

Hvordan har du det virkelig?

Hvordan gør man

Det er vigtigt at vide, når man går ind på agilitybanen, at det ikke handler om at kunne klare alle forhindringerne. Det er meget individuelt, hvad der er svært for forskellige heste og mennesker. Og hvor svært det er. Målet med agility er, at vi sammen kan udforske forhindringerne. At vi kan tale sammen om det, der måske er svært. At vi kan give os selv og hesten mulighed for at have det lige som man har det. Er man tryg/utryg? Er hesten tryg/utryg? Så kan vi tage den derfra. 

Med en løs snor giver vi hesten mulighed for at fortælle os hvordan den har det. Den kan også sænke hovedet og slippe de spændinger, den har i sit system. Vi kan guide hesten til at begynde at undersøge forhindringerne. Lige så langsomt indfinder dialogen sig.

Eksempel på en dialog

Når man nærmer sig en forhindring på agilitybanen, opstår der en mulighed for at have en samtale med hesten. Man får mulighed for at opdage, hvordan hesten har det. Den fortæller os mange ting med sin krop. Det er vores opgave at lytte og respondere på måder, der giver mening for hesten i det givne øjeblik. Heste taler krop, så vi skal lære at tale med vore kroppe, så hesten kan forstå hvad vi ‘siger’. Her kan I læse et forsøg på at transskribere et eksempel på en dialog mellem menneske og hest. ‘M’ er mennesket og ‘H’ er hesten.

M: Skal vi gå hen og snuse til den der? 

H: Ja, det kan vi godt. 

M: Hvordan har du det med at gå op på den? 

H: Det ved jeg godt nok ikke lige helt. 

M: Hvad siger du til hvis vi snuser til den og du får tid til at undersøge den? 

H: Det vil jeg gerne. 

M: Lad os gå ud og kigge på nogle andre ting. 

H: Tak, nu kan jeg bedre trække vejret. 

M: Kan vi gå hen og kigge på den igen? 

H: Ja, jeg føler mig tryg sammen med dig, når du ikke siger at jeg skal. 

M: Hvad siger du til at prøve at sætte et ben på den? 

H: Jeg begynder faktisk at overveje på hvordan det mon er ok at gå op på den. 

M: Jamen det må du da gerne. 

H: Jeg prøver, så giv mig lige god tid, det er ikke helt let for mig det her. 

M: Jeg er ved din side og lover ikke at skubbe. 

H: Jeg tror jeg gør det. 

M: Ej hvor er du sej, du er så modig at du overvejer at prøve at gøre ting du ikke turde før. 

H: Jeg gør det!

M: Mega godt.

H: Jeg overlevede, pyh, det var godt nok svært.

M: Du er den sejeste og modigste hest jeg kender. 

General overvinder sin frygt

Start fra jorden og hop så op hvis du har lyst

Når man har fundet melodien sammen med sin hest fra jorden, kan det være at man får lyst til at ride. Det må man selvfølgelig gerne. Kan man bevare den samme ‘stemning’ som vi har grundlagt fra jorden? Jeg lytter til både dig og mig, og vi sætter farten ned, når det bliver svært. Beder om hjælp hvis vi har brug det – og hopper af hvis det føles rigtigt. Når vi ved hvordan hesten har det med ‘verden’ fra jorden bliver ridningen en helt anden oplevelse. En helt tryg hest der forstår, lytter til de allermindste signaler. Så begynder det at føles som om hesten kan læse ens tanker.

Hvem kan være med til agility

Agility er for alle slags heste og mennesker. Store og små. Unge og gamle. Rutinerede og nybegyndere. Alle har mulighed for at fordybe sig i dialogen med hestene lige præcis der hvor man er. Det kan være forskelligt det man har brug for, men på agilitybanen er der mulighed for lige præcis dette.

Hvad er dine muligheder?

Arranger en agilitydag hjemme hos dig eller i din rideklub

Kom og lav agility med mig på SØS om tirsdagen

Arranger en kursusdag ‘agility – dialog – tryghed’ hos dig eller i din rideklub