Hestetraileren – en udfordring for langt de fleste

Heste er fra naturens side skeptiske overfor at gå op på noget, under noget, imellem noget og at blive lukket inde. I traileren oplever hesten alt dette, samtidigt med at traileren efterfølgende begynder at bevæge sig og skramle. Dertil er der påvirkningen af den øvrige trafik, samt erfaringen med at komme til et ukendt sted. Alt sammen ubehag, som hesten har brug for hjælp til at omsætte, til noget den godt kan.

Fordi trailere er så svære for mange heste, er der mange mennesker der har dårlige erfaringer med trailere. Utrygge heste reagerer voldsomt og uforudsigeligt. Det bliver hurtigt farligt, uanset om det er under læsning eller kørsel.

Det er vigtigt at håndtere både hestens og menneskets usikkerhed så det bliver rart og trygt at skulle ud og køre med hestetrailer.

Hvordan bliver en hest tryg?

Det er vigtigt at vi bliver i stand til at høre, det hesten fortæller om sig, for at kunne hjælpe den med at blive tryg i traileren. Når vi kan høre dette, har vi mulighed for at håndtere dette. Hvis vi ved hvordan.

Heste bliver ikke trygge af at man har købt en ny fin dyr trailer. Det kan måske hjælpe fordi kørekomforten er bedre og der er måske bedre plads. Men det kan ikke stå alene.

Heste bliver ikke trygge af gulerødder, foder og hø i traileren. Men det kan måske hjælpe dem med at gøre noget, de synes er svært. Så kan de efterhånden finde ud af, at de er ok. Men det kan ikke stå alene.

Heste bliver ikke trygge af, at vi forklarer dem hvor vigtigt det er, at de kommer på dyrehospitalet. Men det hjælper, at vi har en intention om at de skal gå ind i traileren. Ellers kan man komme til at lære hesten at den skal stå udenfor traileren. Men intentionen kan ikke stå alene.

Heste bliver ikke trygge over at få at vide at de SKAL gå ind i traileren. Man kan ikke blive tryg på kommando. Men det fungerer godt når vi insisterer på at de prøver. Så kan de arbejde med traileren lige præcist der hvor de befinder sig. Når en hest prøver, er den ved at tilegne sig traileren. Så forstyr den endeligt ikke!

Heste der stejler og går/løber deres vej fra traileren, passer på sig selv. Hvis man siger de skal noget, de ikke kan, bliver de nødt til at håndtere sagen selv. Målet er at hjælpe hesten med at håndtere det svære. Motivere uden at presse. Give dem oplevelsen af, at vi passer på dem, så de ikke er nødt til at gøre det selv.

Giv din utrygge hest tid og rum ved hestetraileren

Man kan tænke, lære og lytte, når man er tryg. Det gælder om at skabe et rum for dette ved traileren. Både for heste og mennesker. Hesten skulle gerne have det bedre, når vi er færdige med at lege med traileren, end da vi startede. Det er muligt!

Find melodien først

Det er en god ide at have styr på den grundlæggende kommunikation med hesten, når vi arbejder med traileren. Derfor starter jeg ikke ved traileren, før vi har fundet melodien med hinanden.

Hvor lang tid tager det?

Både heste og mennesker har ofte mange forskelligartede oplevelser med hestetrailere. Disse er med til at farve den aktuelle oplevelse, og de er også afgørende for hvad der skal til at få trailerlæsning til at blive en god oplevelse for begge parter fremadrettet. Derfor er det ikke muligt at sige, hvad der skal til for at løse en trailerudfordring. Mangler der en eller 100 brikker til puslespillet, finder vi først ud af, når vi giver os i kast med processen.

Der er ikke noget kvik fix – det tager tid at ændre en følelsesmæssig kodning

Jeg kan ikke løse din trailerudfordring for dig. Men jeg kan hjælpe dig med at løse den selv. Det er vigtigt at du er villig til at prioritere tid og energi til processen. Der skal ofte mange gentagelser til, for at ændre en følelsesmæssig kodning. Til gengæld er det min erfaring, at man kan alt muligt andet, når man kan lære sig hest at blive tryg i traileren.

Der er masser af guld gemt på vejen til succesfuld trailerlæsning. Det vil jeg gerne hjælpe dig med at opdage.

Se her hvordan man kan hjælpe både hest og menneske med at trække vejret ved traileren