Hesten er bange
Hesten er bange
Hesten er bange

Følelser kommer sjældent belejligt. Vores viden om og erfaring med at håndtere følelser, er ofte ret begrænsede. Der er simpelthen aldrig nogen der har lært os – og endnu mindre vist os – hvordan vi kan håndtere dem konstruktivt.

Nogen bliver vrede, imens andre mister troen på sig, når følelserne melder sig. Der er mange måder, vi har lært os selv at overleve på.

Et er sikkert. Det hælper ikke noget at sige STOP! Hold op med at være bange. Eller det skal du ikke være bange for. Tænk over det – har det nogensinde virket, sådan virkelig?

Man lukker ned og overlever. Og det er godt at kunne. For det er ikke altid vi er i situationer, hvor vi kan sige ja tak til følelser. Men hvis det er vores eneste strategi, kommer vi til kort.

Pludselig en dag bliver de aktiveret, uden det er planlagt. Måske oplever vi noget, der minder om. Den nuværende erfaring smager af noget, vi slog os på engang.

Det er vigtigt at huske på, at det ikke betyder, man er gået i stykker. Reaktionen kommer, fordi man virker. Det er så vigtigt så vigtigt – fordi så er man i det mindste rigtig. Og der er en vej.

Følelser er ikke statiske. De fortsætter ikke forevigt – med mindre vi lukker ned for dem.

Følelser er dynamiske. Formålet med følelser er at blive mærket. Når vi mærker dem er det lidt som dug og sol. Lige så langsomt mister de taget i os og fordamper.

Vi føler os lettere. Friere.

Sammen med hestene har vi så mange muligheder for at iagttage følelsernes dynamik. Se fx forskellen på disse to billeder. Heste viser så tydeligt med deres kroppe hvordan de har det. Det er noget alle kan lære. At hjælpe heste med at have det anderledes. Og mennesker. Læs mere om følelser i næste afsnit.

Hesten begynder at undersøge og blive tryg