Det mærkes på lang afstand. Roen. Trygheden. Harmonien. Veltilpasse heste, der gør lige det, de trænger til.

Et velstimuleret system nyder at hvile

Heste er lavet til at være på vandring. Bevægelse skaber ro i deres systemer. Følelser fordamper som dug på en solskinsdag. Når man ser og oplever nyt, bliver man træt på en helt særlig måde. Det er som den mæthedsfølelse, man mærker, når man får noget at spise. Så får man lyst til at slappe af. Nyder at slappe af.

De forskellige nervesystemer

Det sympatiske nervesystem aktiveres, når kroppen er parat til kamp eller flugt. Det usikre system, der altid er lidt på vagt, er kendetegnet ved hurtige reaktioner og et højt behov for at holde øje om noget skulle gå hen og blive farligt. Det parasympatiske nervesystem derimod fungerer modsat og hjælper kroppen til at slappe af og aktiverer fx fordøjelsen. 

Det smitter

Alle, der har været sammen med heste, ved at uro smitter. Når en hest reagerer i hallen breder det sig, og de fleste andre heste spænder op. På samme måde smitter ro, det er vi bare ikke helt så vant til at tænke på. Ro avler ro – også i mennesker. Det gør noget særligt at være sammen med rolige veltilpasse heste. Måske ligger de ned, måske gumler de græs eller hø, måske står de bare og står. Det menneskelige nervesystem påvirkes ubevidst af hestens. Derfor er det rart at være sammen med rolige, afslappede heste. Parasympatikus.