Det er dit valg. Jeg var forleden ude og hjælpe en kunde med at blive tryg på tur sammen med hendes hest. De bor i nærheden af et fantastisk naturområde, et af militærets øvelsesterræner.

Vi startede med at gå, fordi det i min verden er udgangspunktet for tryg ridning – at man kan være tryg fra jorden. Så kan man nemlig altid hoppe af, hvis man skulle få brug for det. Vi kom forbi skydebanen, og der var ordentlig gang i butikken den dag. Hesten blev (naturligt nok) utryg ved de høje, pludselige lyde, og det fik vi mulighed for at arbejde med. Der er nemlig masser af ting man kan gøre for at hjælpe heste med at blive trygge. Det allerførste skridt er at hjælpe mennesket med at have det godt 😉

Da vi er kommet videre på turen siger hun pludselig: “De skyder da vist i øvrigt hver tirsdag…”

Efter turen runder vi af og taler om hvordan det var gået. “Jeg tror vi skal til at gå tur hver tirsdag”, siger hun. Jeg smiler, for hun kunne lige så godt have sagt at hun aldrig mere ville gå tur om tirsdagen. 

Når man får hjælp til at håndtere det, der er svært, kan man gøre noget med det. I dette eksempel begynde at gå tur hver tirsdag. Verden bliver større, man er blevet så tryg, at man kan øve sig i at kunne noget, man ikke kunne før. 

Alternativet kunne have været at undlade at gå tur om tirsdagen. Aldrig mere skal jeg opleve, at min hest bliver bange, når de skyder ovre på øvelsesterrænet. Verden bliver mindre, fordi der er færre ting man kan. Faktisk påvirker dette valg også det man vælger at gøre resten af ugens dage. Man kan jo risikere at nogen måske skyder, også selvom det ikke er tirsdag. I sådan en situation kan et usikkert nervesystem på et splitsekund få rigtig meget tid til at gå med at forestille sig katastrofescenarier. Måske holder man på et tidspunkt helt op med at gå tur i øvelsesterrænet, fordi det ikke er rart for nogen?

Ræk ud og bed om hjælp, når du kan mærke, at verden lige så stille begynder at blive mindre, end du kunne tænke dig den var. Man skal ikke kunne alt selv – og da slet ikke hvis man ikke er tryg. Så kan verden blive større i stedet for mindre. Man har et valg.